Paal-Helge Haugen
debuterte som gjendikter med haikusamlinga Blad frå ein austleg hage i 1965. To år senere kom hans første bok med egne tekster, På botnen av ein mørk sommar. Han har foruten lyrikk arbeidet med film, dramatikk og barnelitteratur, og har samarbeidet med en rekke bildekunstnere og komponister. På 1960-tallet var han en del av kretsen rundt tidsskriftet Profil. Romanen Anne (1968) står på pensum ved de fleste skrivestudier, kjent som Norges første punktroman. I 2008 utga han Kvartett. De fire samlingene fikk lovord som «en begivenhet i norsk poesi», og Liv Riiser i Vårt Land skrev: «Ut av en grå plastpose velter fire fargerike bøker, og ut av bøkene stiger dikt som sitrer av lys.» Haugen har vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris, og har mottatt St. Olavs Orden for sin innsats for norsk litteratur- og kulturliv.
Ingvild H. Rishøi
satte seg i respekt som en av de unge, toneangivende novelleforfatterne i Norge med debuten La stå (2007) som ble valgt til hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Det viser seg at Rishøi har en tendens til å gi ut barnebok samme år som hun gir ut noveller: I 2007 dobbeltdebuterte hun med La stå og barneboka Unbrakomonsteret (illustrert av Inga Sætre); i 2011 kom novellesamlinga Historien om fru Berg og barneboka Pling i bollen – fine og ufine barnerim. Ingvild H. Rishøi er utdannet journalist, og er en av redaktørene for bladet Avsagd hagle.
Bandet PLING oppsto som resultat av denne barneboka, men nå lever det sitt eget ville liv. Musikerne heter Terje Nordby, Eirik Askerøi og Øystein Bergsvik, og fine og ufine barnesanger utkommer som plate våren 2012.
Anna Bache-Wiig
er skuespiller og forfatter og debuterte i 2003 med romanen Det aller fineste. Hun tok skrittet over i barnelyrikken med bildeboka Don Fridtjof (illustrert av Lisa Aisato), hvor den grusomme katta Don Fridtjof beskrives i heftige rim med klare stikk til Ibsens «Terje Vigen».
Bengt Berg
kommer fra Torsby i Värmland, bare et steinkast fra norskegrensa, og er foruten å være heltidsforfatter representant for Vänsterpartiet i den svenske Riksdagen. Sammen med Gun-Britt Karlsson driver han Heidruns Bok- & Bildcafé samt Heidruns Förlag. Han debuterte i 1974 med Där drömmen slutar, og siden har han utgitt omtrent ei bok i året. I etterordet till Värld. Dikter 1974–2004 skriver Staffan Söderblom om Bergs forfatterskap: «Gränserna och identiteterna saknar här en nationell stabilitet, skogarna och vattenvägarna i norra Värmland är ingen isolerad avkrok, utan en mötesplats för folk från många håll. Världen som Bengt Berg har satt på pränt i sina böcker inbegriper det norska och det finska på ett mera självklart sätt än det stockholmska […]».
Katarina Frostenson
kommer fra Stockholm og debuterte som poet med diktsamlinga I mellan (1978). Hennes forfatterskap består først og fremst av poesi, men hun skriver også prosa og dramatikk, og skapte på 1980-tallet en form for monodramaer som ble framført i radio og på scenen. Diktene hennes arbeider med stemmen og tonen, de er søkende, undersøkende, beveger seg i både by- og naturlandskap, og tekstene bringer ofte inn kulturelle referanser fra for eksempel mytologi, barneregler og folkeviser. Frostenson har vært redaktør for den årlige litterære kalenderen Halifax, og er medlem av Svenska Akademien. Nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2012 for diktsamlinga Flodtid.
Hanne Bramness
debuterte i 1983 med Korrespondanse. Diktsamlingene Nattens kontinent (1992), Regnet i Buenos Aires (2002) og Salt på øyet (2006) er sentrale i hennes forfatterskap. Hun har i tillegg utgitt en rekke gjendiktninger, og i perioden 1996 til 2007 var hun redaktør for «Stemmens kontinent», en serie med kvinnelige lyrikere fra hele verden. Bramness driver også Nordsjøforlaget som gir ut gjendiktninger av samtidspoesi fra landene rundt Nordsjøen.
Arvid Torgeir Lie
er født i 1938, og debuterte i 1967 med diktsamlinga Under fuglens vengjekross. Han er framfor alt lyriker, men har også gitt ut noveller og gjendiktninger, og beskrives som noe helt for seg selv i norsk poesi. Lie kommer fra Tokke i Telemark og har bakgrunn som skogsarbeider i tillegg til at han har studert ved Universitetet i Oslo. Han er en samfunnsengasjert lyriker som i hovedsak henter sitt stoff fra bygdemiljø. Da han ble tildelt Melsomprisen for diktsamlinga Innfor den myndige og umyndige beretninga (2006), skrev juryen at utgivelsen «er eit høgdepunkt i eit forfattarskap som utmerker seg med like høg litterær kvalitet som låg medieprofil. […] Med røter i telemarksk talemål har vår poet sakte, men sikkert smidd eit heilt eigenarta kunstspråk».
Ingrid Storholmen
debuterte i 2001 med Krypskyttarloven og fikk stor oppmerksomhet både for denne og for sin neste samling Skamtalen. Graceland (2005). For prosautgivelsen Tsjernobylfortellinger ble hun nominert til Brageprisen og Kritikerprisen. Storholmen har jobbet med dramatisering av egne tekster, og har bakgrunn som kritiker, redaktør av litteraturtidsskriftet LUJ og litteraturredaktør i Morgenbladet. Hun er blitt tildelt Bokhandlernes forfatterstipend 2010, Sultprisen 2010 og Tanums kvinnestipend 2011.
Cecilie Løveid
er en leken sjangerdronning i norsk litteratur som har markert seg som en betydningsfull dramatiker og poet. Hun debuterte med romanen Most i 1972, og har skrevet både lyrikk, dramatikk, operalibrettoer, barnebøker og performance art-tekster. Ifølge Steinar Opstad har skuespillene hennes en egen poetisk drift: De slekter mer på det poetiske enn det episke, og det samme gjelder romanene hennes som kan ha en hybridaktig form med innslag av dikt eller diktlignende tekster. Hørespillet Måkespisere (1983) vant den internasjonale konkurransen Prix Italia. Løveid har samarbeidet med flere komponister og bildekunstnere, og også opptrådt i egne performance-forestillinger.
Cornelius Jakhelln
er forfatter og musiker, og ikke redd for å eksperimentere med verken høgnorsk, norrøne myter eller tordnende sceneopptredener. Han beveger seg høyt og lavt mellom ulike stilleier og sjangre, og i arbeidet med firebindsverket Quadra Natura (2001–2008) har han gjort bruk av ikke mindre enn prosadikt, aleksandriner, hiphop-pastisj, aforismer, figurdikt, dialog, fornyrdislag, sonettekrans, blankvers, heksameter og meditasjoner. Jakhelln har også en barnebok på samvittigheten, og arbeider med en doktorgrad i filosofi. I 2007 vant han den store nordiske romankonkurransen om beste nordiske samtidsroman med Gudenes fall. Under festivalen deltar han både med opplesning av egne tekster og som musiker i bandet Himeriksskvadronen.
Marianne Larsen
er dansk forfatter med en svært stor produksjon bak seg, særlig dikt, prosadikt og kortprosa. Hun debuterte i 1971 med Koncentrationer, og fra de første eksperimenterende utgivelsene har forfatterskapet utviklet seg i retning av et stadig mer kritisk engasjement og solidaritet med de undertrykte i samfunnet. Hun ble i 1989 tildelt det danske Statens Kunstfonds «livsvarige ydelse».
Himeriksskvadronen
Cornelius Jakhelln med band tonesetter norske dikt fra før 1968, blant annet av Olav Aukrust, Rudolf Nilsen og Stein Mehren. Bandet spiller monumental, melodiøs støyrock og opptrer uniformert – og søker en skremmende, slående lyrikkformidling ulikt alt annet.
Mads Skjørberg
(f. 1988) kommer fra Magnor i Hedmark, og debuterte i 2010 med diktsamlinga Fra gutten som stod ved elven. Skjørberg jobber også med foto, grafisk design og dans. Boka beskrives som en oppvekstroman i diktform, hvor identitetsbygging står i sentrum: å temme seg selv og ikke ville bli temmet av andre. Tekstenes rim og rytmer har referanser til rap, folk og elektronika.
Tyra Teodora Tronstad
vokste opp i Stor-Elvdal og er bosatt på Bøler i Oslo. Hun debuterte som forfatter i 2007 med diktsamlinga Mandag morgen står de døde i kø, hvor man stifter bekjentskap med gravferdskonsulentens arbeid blant levende og døde. I 2008 kom Den framtidige tjuven, med dikt av Eddy van Vliet som Tronstad har gjendiktet fra belgisk. Året etter debuterte hun som barnebokforfatter med bildeboka Jeg skal hjelpe deg, illustrert av Helena Ohlsson, og høsten 2011 kom ungdomsromanen Hvis det er flere som juger nå.
Kjersti Bronken Senderud
debuterte med diktsamlinga Fremdeles i 1997, og har siden utgitt samlingene Nå(r) (1998), En reise fra (2000), Bi (2004), Himmelen er en samling (2009), Forgjengeligheten (2011) samt prosaboka Smeltevannet (2002) og romanen Huset (2007). Bronken Senderud har gjennom flere år utforsket forholdet mellom tekst, rom og lyd.
Mats Ivar Takle
er musiker. Han har bakgrunn fra forskjellige eksperimentelle band, som Albino Slug på 1990-tallet, og er i dag en del av duoen Ang. Takle har også tidligere komponert stykker i samarbeid med Kjersti Bronken Senderud, framført ved blant annet Museet for samtidskunst, ÆÅ, litteraturfestivalen i Trondheim og Kunstbanken i Hedmark.
Jan Steinum
er bildekunstner og utdannet ved blant annet Academy of Fine Arts, Praha, og Kunstakademiet i Trondheim (NTNU). Han har holdt flere separatutstillinger og deltatt på en rekke gruppeutstillinger både nasjonalt og internasjonalt. Steinum har en utstrakt liveart-scenisk virksomhet bak seg. Siden 1998 har han også virket som scenograf for diverse frie scenegrupper.
Ulf Eriksson
er svensk forfatter, kritiker og oversetter. Han er utdannet arkeolog, og debuterte med diktsamlinga Varelser av gräs i 1982. Han har gitt ut en rekke diktsamlinger, best kjent er kanskje Rymdens vila (2002), og flere kritikerroste romaner og novellesamlinger samt essays. Erikssons poesi er oversatt til en rekke språk. I 2011 kom Stämmor av ljus fördelar världen. Dikter 1982–2011. Han arbeider som kritiker i Göteborgs-Posten og Svenska Dagbladet, og er en av lederne i Fria seminariet i litterär kritik (FSL). Eriksson er også veileder ved forfatterskolen Litterär gestaltning ved Göteborgs universitet.
er dansk forfatter, og var fra 2002 til 2008 redaktør for tidsskriftet Hvedekorn sammen med Tomas Thøfner. Søndergaard studerte ved Forfatterskolen 1989–91, og tok senere hovedfag i litteraturvitenskap i København. I 1992 debuterte han med diktsamlinga Sahara i mine hænder. Søndergaard er medstifter av Øverste Kirurgiske, et tidsskrift for poesi og et tilhørende dikterkollektiv. Han arbeider mye med musikk og lyd i sitt poetiske virke. Han er blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris to ganger, for Vinci, senere i 2002 og Et skridt i den rigtige retning i 2005. Morten Søndergaard spiller på det danske forfatterlandslaget i fotball.
Eiríkur Örn Norðdahl
(f. 1978) er islandsk poet, gjendikter og forfatter. Han debuterte i 2001 med diktsamlinga Heilagt stríð – runnið undan rifjum drykkjumanna (Hellig krig – igangsatt av drankere). Etablerte forlaget Nýhil, og er en av frontfigurene i det som kalles Nýhil-gruppa i nyere islandsk litteratur. Siden har han kommet med flere diktsamlinger på forlaget Nýhil, både på islandsk og engelsk. Eiríkur Örn Norðdahl er bosatt i Finland.
Jan Erik Vold
er født i Oslo 1939. Poet, essayist, redaktør m.m. Debut 1965.
20 diktsamlinger, 14 bind sakprosa om poesi, 3 antologier med moderne norsk lyrikk, samleutgaver av Orvil, Hauge, Hofmo, Uppdal, Udnæs, Kate Næss, Gunnar Larsen, Ragnar Vold, Cornelis Vreeswijk, 6 bind gjendiktninger av nordamerikansk poesi, 14 album med jazz & lyrikk. Siste utgivelser: Fem stemmer. Essays, antologi, lydspor (bok med vedlagt CD, 2010) og Store hvite bok å se (2011).
Frank Kjørup
er dansk lyriker og cand.mag. i dansk og engelsk. Han debuterte skjønnlitterært med diktsamlinga Indefrarød (2009) som ble nominert til flere priser og tildelt Albertine-prisen 2010. Diktene hans beskrives som «en strøm af billeder, en bevægelse af stemmer gennem tekst af forskellig art, skiftende register». Kjørup var ansatt som forskningsstipendiat, adjunkt og lektor ved Københavns Universitet i perioden 1999–2008, og som Fulbright Fellow & Visiting Scholar ved New York University 1999–2000. Han er også forfatter av Sprog versus sprog. Mod en versets poetik (2003). Han var medstifter og fram til 2009 redaktør av tidsskriftet Cognitive Semiotics samt medredaktør av antologien Kognitiv Poetik (2009). Stifter og leder av Nordisk Poetisk Selskab 2008–.
Naima Chahboun
(f. 1980) er svensk forfatter og stipendiat i statsvitenskap. Hun har studert ved Litterär gestaltning i Göteborg, og debuterte i 2011 med diktsamlinga Okunskapens arkeologi.Svenska Dagbladet oppsummerer boka slik:«Chahboun plockar fram stora spaden och gräver i inget mindre än det mörka 1900-talets storskaligt politiska historia. Från den anti-kommunistiska paranoia som förseglade makarna Rosenbergs öde dras linjer inte bara till tvillingtornens kollaps den elfte september och George Bushs cowboy-retorik och motangrepp, utan också till dagens finanskris, migrationspolitik, matindustri, djurplågeri och psykvård. Det är en historia om patriarkala, imperialistiska, koloniala, geopolitiska övergrepp.»
Sandra Lillebø
er født 1978 i Ålesund, har studert filosofi i Frankrike og arbeider som kulturjournalist i Klassekampen.Hun debuterte i 2011 med diktsamlinga Navnet på den ensomme er frigitt, ei bok som tar for seg forholdet mellom mødre og døtre, eksistensiell ensomhet og overvåkningsparanoia. «Det ligg ein medie- og samfunnskritisk impuls med eksistensielle overtonar i desse dikta», skriver Sindre Ekrheim i Bergens Tidende, og Helge Torvund i Klassekampen beskriver boka som «eit poetisk univers som både uroar og gjev augneblinkar av oppløftande venleik».
Lina Undrum Mariussen
er født 1980 i Elverum, master i litteraturvitenskap og har bakgrunn fra forfatterstudiene i Bø og Tromsø. Hun debuterte i 2011 med diktsamlinga Finne deg der inne og hente deg ut. Undrum Mariussen arbeider tett på følelser og relasjoner i denne diktsyklusen som beskriver to unge søstre, hvor den ene er rammet av alvorlig sjukdom. Knut Ødegård skriver i Vårt Land at «dette er dikt med uvanlig sterk ladning både av skjebnefortelling og med ord og bilder som tar sterkt tak i leseren», og at forfatteren kommer som «en virkelig ny og spennende stemme inn i ung norsk poesi».
Eldrid Lunden
er lyriker, essayist og siden 1996 professor i skrivekunst. Hun er utdannet cand.philol., og debuterte med diktsamlinga f.eks. juli i 1968. Lunden er en av Norges mest anerkjente og nyskapende poeter, og sentral i utviklinga av norsk modernistisk lyrikk. Forfatterskapet er preget av stadig fornyelse, hvor sansning, natur og refleksjoner rundt språk, kropp, kultur og identitet står sentralt i en presis og samtidig undersøkende form. Lunden har vært medredaktør av det nordiske tidsskriftet Café Existens, og var i 1967–68 medlem av redaksjonen i tidsskriftet Profil. Hun har hatt en viktig rolle i den norske litterære institusjonen som kunstnerisk leder ved forfatterstudiet i Bø i Telemark siden oppstarten i 1982 og fram til 2011. Lunden ble tildelt Brageprisens hederspris i 2000, og i 2004 ble hun utnevnt til æresdoktor ved Göteborgs universitet.
Nils Økland
er en felespiller (hardingfele, fiolin, viola d’amore) som jobber i gråsonen mellom norsk folkemusikk, klassisk musikk, improvisasjon og moderne musikk. Han har vært solist med ulike orkestre og ensembler i mange europeiske land, turnert for Rikskonsertene i tillegg til turneer og prosjekter i USA, Kina, Japan og Midtøsten. Han har urframført flere verk for solo hardingfele med orkester. Økland komponerer mye av sitt eget konsertrepertoar, og har også komponert for teater og film. Plater: Blå Harding (1996), Straum (2000), Bris (2004), Monograph (2009) og sammen med Sigbjørn Apeland Lysøen – Hommage à Ole Bull (2011). I tillegg til å lede egne prosjekt er Økland med i kvartettutgaven av Christian Wallumrød Ensemble og trioen 1982 med Sigbjørn Apeland og Øyvind Skarbø.
Einar Økland
fra Valevåg i Sveio, er psykolog, forfatter og kritiker. Han debuterte som lyriker med diktsamlinga Ein gul dag i 1963, og har en omfattende litterær produksjon som både stilistisk og sjangermessig brer seg ut i alle retninger. Særlig humor, ironi og språklige eksperimenter preger forfatterskapet. Økland har vært en av de store fornyerne av moderne norsk barnelitteratur, og han har med sine diktsamlinger skapt nye språklige rom for poesi i opposisjon mot romantisk sentrallyrikk. Økland var sentral i kretsen rundt tidsskriftet Profil, og har hatt en rekke sentrale verv i norske litterære institusjoner. Han har vært festspilldikter for Festspillene i Bergen og er hedersmedlem i Det Norske Samlaget.
Sigbjørn Apeland
(f. 1966) har kirkemusikkutdanning fra Rogaland musikkonservatorium og doktorgrad i etnomusikologi fra Universitetet i Bergen. Han har arbeidet ved Ole Bull Akademiet, Universitetet i Bergen og Misjonshøgskolen og er medlem av Kirkerådets koralbokkomité. Arbeider for tida mest som løsarbeidende musiker som blant annet sysler med norsk folkemusikk, improvisasjon og støymusikk.
Lars Jakob Rudjord og Ingvild Koksvik Amundsen
har samarbeidet i flere år, og utga i 2010 to kritikerroste plater med kvartetten Amherst og duoen orvilsk!. 2010–11 gjennomførte de en bibliotekturné rundt om i Norge med orvilsk! støttet av Norsk kulturråd. Med orvilsk! har de også samarbeidet med Jan Erik Vold og Karl Seglem. Rudjord og Amundsen har spilt en rekke konserter sammen, blant annet på Norsk Litteraturfestival, Nasjonal Jazzscene, Hamsunsenteret, Litteraturhuset i Oslo og Josefine Visescene. De er også kunstneriske ledere for konsertserien Fyrlyd på Lista. I 2008 samarbeidet de med Wenche-Britt Hagabakken om konserten «A Light Exists in Spring», med flere forestillinger i Hedmark, Oppland og Oslo. Blant annet ble denne forestillingen brukt som åpningskonsert under Rolf Jacobsen-dagene 2011.
Anders Baasmo Christiansen
(f. 1976 på Hamar) er skuespiller, utdannet ved Statens Teaterhøgskole i 2000. Han har gjort seg bemerket for sine rolletolkninger på scenen, i filmer og TV-serier. Blant annet har han spilt Mozart i Peter Shaffers Amadeus, kongen i det tradisjonsrike Spelet om Heilag Olav på Stiklestad og hovedrollen i Riksteatrets oppsetning av Hamlet. I 2010 spilte han James i Riksteatrets suksessoppsetning Lang dags ferd mot natt. Han filmdebuterte i 2002 i Stefan Faldbakkens kortfilm Anolit. Året etter hadde han en sentral rolle i spillefilmen Buddy, siden har han vært å se i blant annet Arn – Tempelridderen og Nord. Han er kjent fra TV-serier som En udødelig mann (om Henrik Ibsen), Koselig med peis og Dag. Anders Baasmo Christiansen er den første skuespilleren som har vunnet alle tre skuespillerprisene i Norge: Amandaprisen, Heddaprisen og Gullruten.
Sigrun Eng
utforsker celloens muligheter i ulike retninger. Et nøkkelord i hennes musikalske aktivitet er improvisasjon – i mer eller mindre faste former. Hun har studert jazzimprovisasjon ved Norges musikkhøgskole, men er for tiden aktiv innenfor flere ulike sjangere. Hun er dessuten en erfaren og dedikert studiomusiker. Sigrun Eng tok hovedfag i musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole i 2005 med hovedoppgaven Do you speak jazz? – om å lære jazz når morsmålet er klassisk. Sammen med trioen Slagr har hun utgitt CD-ene Solaris (2007) og straum, stille (2011).
Maja S.K. Ratkje og POING
Samarbeidet mellom Maja S.K. Ratkje og POING (Rolf-Erik Nystrøm, Håkon Thelin og Frode Haltli) startet i 1999 da hun skrev stykket «essential extensions» til trioen, deres første verk. Et år senere sto de sammen på en scene i Helsinki og framførte sanger av Kurt Weill og Bertolt Brecht til alles store overraskelse. Siden da har de gjentatt suksessen med en årlig natt-til-første-mai-konsert på brune puber som Tranen i Oslo, for et feststemt publikum. Repertoaret har blitt utvidet til å inkludere alt fra nasjonalsanger fra utdødde sosialiststater til poplåter fra 80-tallet, folkemusikk og arbeidersanger fra hele verden. Plata Wach Auf! ble utgitt våren 2011 og har blitt møtt med stor begeistring fra publikum og kritikere i inn- og utland. «What a remarkable achievement», skriver toneangivende All About Jazz.
Villvin
Hedmarkskoret Villvin (stiftet 1993) har 29 sangglade medlemmer under ledelse av dirigent Karoline Stangenes. Villvin er et samfunnsengasjert kor, og repertoaret kan fortone seg nostalgisk for mange ettersom det består av gamle kampsanger, arbeidersanger og frihetssanger. Villvin har imidlertid også sunget oppskriftene til Hanna Winsnes, jazz, folketoner, pop m.m., og samarbeider gjerne med andre aktører i musikkmiljøet.