Utstilling

Lørdag 11. mars kl. 13.00Galleri EKG

Velkommen til utstillingsåpning med Mona Grønstad og Morten Gran

Kl. 13.15 lesning ved Kjersti Bronken Senderud

Kjersti Bronken Senderud er en av våre sentrale lyrikere, bosatt dels på Løten, dels i Oslo. Hun debuterte i 1997 med diktsamlingen Fremdeles og har siden gjort seg  bemerket med en rekke særpregede diktsamlinger og romaner.  I 2023 er hun aktuell med lyrikksamlingen Min vrengte kimono, og det er fra denne utgivelsen hun vil lese på utstillingsåpningen.

Mona Grønstad

arbeider med akvareller, ofte i store format. Hun er kjent for å ha utviklet egne teknikker som gir et særegent uttrykk. Hun arbeider også med tresnitt. I et fellesprosjekt har hun og Morten Gran laget tresnitt til denne utstillingen. Mona Grønstad er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, grafisk avdeling med Diplom 1981 – 1985. Hun har siden 1985 deltatt i mange sosiale kunstprosjekter og hatt flere separatutstillinger i Norge og i Norden. Mona Grønstad har tidligere hatt fem separatutstillinger i Galleri EKG.

Mona Grønstad: Å arbeide med akvarell er som å være en linedanser, her er det kort veg mellom katastrofe og lykke. Jeg arbeider med hendelser beskrevet med en betrakters avstand. Jeg er en forteller uten ord.

Morten Gran

er autodidakt billedkunstner som arbeider med maleri, men også med performance, lyd og skulptur. Rally-utstillingen i Galleri EKG (Elverum kunstgalleri) i forbindelse med Rally-VM i 2007 åpnet flere dører. Bilder fra utstillingen her ble antatt på Høstutstillingen, og samme år stilt ut hos Blomquist. Morten Gran samarbeider med Mona Grønstad om kunstfestivalen KunstaRena i Åmot, og de har et fellesprosjekt på tresnitt som stilles ut i Galleri EKG under Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene.

Søndag 12. mars

Kl. 13.00, Kunstbanken, Hedmark Kunstsenter

Møte med 3 islandske poeter:

Gyrðir Elíasson

Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson 

Kristin Svava Tómasdottir

Presentasjon ved: Kristian Breidfjord

Kl. 14.30, Omvisning i utstillingen

I Kunstbanken Hedmark Kunstsenter er det siste mulighet for å se utstillingen til Mattias Härenstam (skulptur), Signe Halle (tekstil) og Inga Blix (tekstil).

Dagene er kortere nå, men jeg skal ikke la mørket ta meg,  Mattias Härenstam
Foto: Thomas Widerberg

Mattias Härenstam (f. 1971) er kjent for sine særegne, vakre skulpturer. Utstillingen i Kunstbanken består av et nytt stort skulpturverk og en serie med tresnitt. I den store salen svever mørke skygger og brente figurer rundt en sterk lyskilde lik møll rundt et stearinlys om natten. Det er både noe faretruende og rituelt ved dem, men tittelen peker på et håp og en tiltro til menneskenes evne til å overgå farer og trusler. I lille sal vises en serie med iscenesatte selvportrett i tresnitt med tittelen Abendland. Kunstneren omtaler dem som en blanding av ”kjøkken-surrealisme”og politisk satire.

100 % silke, Signe Halle
Foto: Øystein Klakegg

Signe Halles (f. 1955) kunstnerskap er materialbasert og består av den tradisjonelle japanske brette- og innfargingsteknikken shibori. I Kunstbanken viser hun myke tekstiler og hengende, organiske former. I shibori kan uttrykket varieres uendelig, og utfallet avhenger ikke bare av brettemetode og mønsteret som dannes av sjablongene, men også av fargeblandingen og de iboende egenskapene til silkekvaliteten som brukes. Halle undersøker forbindelsen mellom kontroll, tilfeldigheter og erfart kunnskap. I enkelte verk bruker hun nål og tråd for å bygge opp flaten til
tredimensjonale, skulpturelle verk.

Blomsterbilde Revisted, Inga Blix
Foto: Tobias Nordvik

Med utgangspunkt i fotografi og en heftig interesse for blomster har tekstilkunstner Inga Blix (f. 1956) i noen år arbeidet med blomstemotiver i billedteppene sine. Hun prøver å unngå det estetiserende og idealiserende blikket på motivet når hun lager teppene med innfarget ullstoff og nål og tråd. Blix ser heller etter de ville og kaotiske sidene ved det som gror. Naturen har sin egen vilje og sin egen hensikt. Blomstene vet ikke at vi betrakter dem. Kanskje de betrakter oss?