Utstilling

Velkommen til utstillingsåpning i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, lørdag 12. mars kl. 14.00

RUNE JOHANSEN

ANDREA GJESTVANG

Kl. 14.15  Lesning ved Mette Moestrup 

Den danske poeten Mette Moestrup regnes som en av de viktigste poetene og samfunnsdebattantene i Norden. I Kunstbanken vil hun lese fra den siste diktsamlingen sin; Til den smukkeste.

Lofotveggen. Foto: Rune Johansen

RUNE JOHANSEN

Rune Johansen 1994-2020

Johansen beveger seg i et grenseland mellom fotojournalistikk, dokumentar- og kunstfotografi. Særpreget hans er fargekvaliteten og nærblikket. Han arbeider i mellomformat, og bildene tas analogt med fysisk film. I Kunstbanken viser han både interiør-,portrett- og landskapsbilder. Hovedsakelig er de fra reiser han har gjort i Norge, og de dokumenterer en folkekultur og en norsk egenart som sjelden er fanget inn så presist. Ingen av bildene til Johansen er arrangerte. Metoden hans er å reise, se, oppdage hva som interesserer ham på stedet, og fotografere.

Rune Johansen (f. 57) har fotografert siden 1976, men hadde frem til 2003 sitt daglige virke som planlegger i Televerket. Johansen debuterte som fotograf på Høstutstillingen i 1990, og har senere vært representert ved en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt. Etter 30 år i Oslo har Johansen flyttet tilbake til Nord-Norge, og bor nå på Engeløya i Steigen kommune. Johansen har utgitt syv bøker på Press forlag, flere av dem kåret til årets vakreste bok.

NO MAN IS AN ISLAND For publication in MARE Magazine fall 2019. PHOTO: ANDREA GJESTVANG

ANDREA GJESTVANG

The Atlantic Cowboy

Fotoutstillingen The Atlantic Cowboy tematiserer forståelsen av mannens posisjon i utkantsamfunn. I perioden 2014 – 2019 har fotograf Andrea Gjestvang hatt en rekke lengre opphold på Færøyene, hvor kvinneflukten fra bygdene til hovedstaden og ut av landet, har etterlatt et samfunn med stor overvekt av menn. Gjennom miljøportretter, hverdagslige scener og det overveldende landskapet, undersøker Gjestvang den tradisjonelle mannens identitet og rolle i møte med et samfunn i endring. Parallelt utforsker utstillingene periferien som et mentalt og fysisk landskap.

Andrea Gjestvang (f. 81) er født i Stange, og bor og arbeider i Berlin og Oslo. Hun har fotojournalistutdanning fra OsloMet og er kanskje mest kjent for sine fotografier av ofre fra Utøya i portrettserien En dag i historien. Med denne serien vant hun Årets bilde 2012 og ble kåret til Photographer of the Year under Sony World Photography Awards i 2013. Gjestvangs bilder har vært publisert og vist i store deler av verden.