Program for barn og ungdom

Foto: Kristin Aafløy Opdan

Snutebiller, Stankelben 

Hamar Kulturhus, lørdag 11. mars kl. 13.30

Velkommen til en poetisk scenekunstforestilling for barn bygget på Rolf Jacobsens dikt. Vi møter den lille sneglen som er våt på bena, seiler til Stokmarknes og feies ut med vepsene i bringebærtiden. Den som leter kan finne mye rart under steinene.

Diktene blir ikke forklart, men skuespillerne dukker ned i dem, tar avstikkere, assosierer, forminsker, forsterker og leker oss med enkeltelementer. Forestillingen er spekket med rytmer, språklek og bilder, taler til sansene og fantasien og skaper bilder.

Tittelen Snutebiller, Stankelben er selvsagt hentet fra et dikt av Rolf Jacobsen.

Passer for barn fra 5 år og oppover.

Varighet: ca 25 minutter.

Skapende utøvere: Trine Nyhus Lørum, Hillevi S. Larsson
Visuell utforming/kostymer: Sylvia Denais
Idé og regi: Jonas Kippersund
Produsert av: Fleece&Rouge i samarbeid med Hamar Teater og Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene

Arrangement i samarbeid med Hamar bibliotek og DKS Innlandet.

Gratis inngang

Lån en lyriker

Det er lyrikerne Mathias Nyhagen Asplund og Priya Bains som drar på besøk til videregående skoler i Hamar-regionen under Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene i mars 2023.

Mathias Nyhagen Asplund (f. 1988) er skuespiller og forfatter. Han debuterte med barneboka Der ingen finn oss (2018) som han fikk Kulturdepartementets debutantpris for. I 2021 debuterte han som lyriker med diktsamlingen eins pust, og i 2022 kom kortromanen vandre heim.

Priya Bains (f. 1995) er utdannet fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København. Hun sitter i redaksjonen til Fett feministisk tidsskrift og er fast kommentator i Morgenbladet. Bains debuterte med diktsamlingen Med restene av mine hender i 2021. Boken fikk strålende kritikker og ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Priya Bains var mottaker av festspilldikterens stipend under De litterære festspill i Bergen i 2022 og ble tildelt Olav H. Hauge-stipendet under åpningen av årets poesifestival i Ulvik.

Inn i poesien – skrivekurs for ungdom

Poesiverksted
Ungdomsskoleelever i og rundt Hamar inviteres til et to-dagers skrivekurs under poesifestivalen. Kurset holdes i de inspirerende lokalene til Kunstbanken Hedmark Kunstsenter.

Kursleder er forfatter og litteraturformilder Ted M. Granlund.

Foto: Marius Græsby

Ted M. Granlund debuterte med diktsamlingen dynamo/dikt i 1999, og fikk Hedmark fylkes kulturpris samme år. Hans nyeste og åttende diktsamling, til det ubegripelige å forstå, kom i 2021. Siden 1999 har han holdt skrivekurs for ulike målgrupper, først og fremst barn. I 2004 startet han prosjektet Poesibilen, som han har reist rundt i Norge med. Poesibilen er et litterært stuntprosjekt med en viktig agenda: å senke terskelen for tilnærmingen til poesi blant unge og voksne – og å spre poesi til folket!

Ungdommene som deltar på poesiverkstedet medvirker på opplesning på ungdomskafeen Café Uno, fredag 10. mars klokken 16.00.

RJ7

RJ7 – et poesiverksted  utviklet av poetene Endre Ruset og Arne Hugo Stølan i samarbeid med Turnéorganisasjonen og foreningen Rolf Jacobsens Venner. Tilbudet gis til elever på 7. trinn i hele fylket gjennom Den kulturelle skolesekken og i 2023 er det skoler i Kongsvinger-regionen som får besøk av poetene Endre Ruset og Ted M. Granlund. Et av målene med verkstedet er at elevene skal lære noe om hvordan uttrykke seg ved å skrive poesi. Skriveøvelsene tar utgangspunkt i utvalgte dikt av Rolf Jacobsen. En viktig del av prosessen er å synliggjøre den enkelte elevs tekster, både på skolen og i forbindelse med Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene.