Spelejenta av Jon Fosse

Hamar Teater, Teatersalen, lørdag 12. mars, kl. 13.00

Hent gratisbilletter her >

Spelejenta handler om en liten jente som har spesielle evner. Det er nemlig slik at når hun legger den ene hånden over øynene sine, kan hun se langt forbi sitt eget lille rom i sitt eget lille hus. Når Spelejenta legger hånden over øynene sine, ser hun sin far, og han er langt unna der han skulle vært. Han sitter nemlig skipbrudden, bortkommen og redd, midt på det åpne havet. Spelejenta er hans eneste håp.

Hun legger ut på en reise gjennom ubarmhjertig natur og uventede hindringer. Når hun ikke vet hvor skal gå, legger hun hånden for øynene sine. Er pappa til nord? Nei. Er han til sør? Nei. Er han til øst? Nei! Er han til vest? Ja! Der kan Spelejenta se faren sin, kald og fortapt. Men mellom henne og faren ligger det en verden som er mye større enn den lille Spelejenta. I fortvilelse tar hun opp fiolinen sin, som er det kjæreste hun eier, og spiller en melodi som er så vakker og lengtende at naturen viker for henne. Fjell slår sprekker og hav åpner seg når hun spiller, og ved hjelp av denne gaven legger hun ut på et episk eventyr for å redde faren sin.

Forestillingen varer ca 25 minutter.

Det Norske Fosse-kompaniet

Regissør: Giulia Hellesdatter Roi
Skuespillere: Maja Sørbø og Peder Kaalstad
Musiker: Astrid Garmo
Scenograf: Julie Narum
Produsent: Maud Monceyron Jonassen
Forlag: Colombine Teaterförlag
Spelejenta er produsert i samarbeid med Præstgar’n i Snertingdal. Forestillingen er støttet av Oslo Teatersenter, Norsk Skuespillerforbund, Kulturrådet og Gjøvik kommune.

Spelejenta har også 2 lukkede forestillinger for barnehager i Hamar i løpet av festivalen.

Passer for barn fra 5 år og oppover.

Lån en lyriker

Det er lyrikerne Fatemeh Ekhtesari og Bendik Vada som vil reise på besøk til videregående skoler i Hamar-regionen under Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene i mars 2022.

Foto: Hanne Kjersti S. Iversen

Fatemeh Ekhtesari

(f. 86) er en av persisk samtidslitteraturs fremste unge forfattere. Hun har tidligere gitt ut fire diktsamlinger, to novellesamlinger og en roman på persisk. Vi overlever ikke, som kom på TransFe:r forlag i 2020, er hennes første bok på norsk. Gjendiktningen er ved Nina Zandjani. Både som poet og aktivist er Ekhtesari en viktig stemme for mange, særlig unge kvinner, også langt utenfor Irans grenser. Hun har bodd på Lillehammer siden 2017, men holder tett kontakt med sine 122.000 følgere på Instagram med jevnlige opplesninger og samtaler på nett. Fatemeh Ekhtesari skriver dypt personlige og høyst samfunnskritiske dikt om seksualitet, kjønnsroller, religion, ytringsfrihet og hykleri. Diktene preges også av hennes smertefulle erfaringer med Irans rettssystem og fengselsvesen, samt den påfølgende flukten som endte opp med at hun fikk status som fribyforfatter i Norge. Ekhtesari er en allsidig kunstner og forfatter, og hun regnes som en modig stemme og fornyer av poesien.

Foto: Finn Ståle Felberg

Bendik Vada

(f. 96) er lyriker, gjendikter og redaktør. Hans første diktsamling, Vak, utkom våren 2017 på Oktober forlag. Da Morgenbladet oppsummerte vårens diktutgivelser, ble Vadas debut omtalt som «den mest ambisiøse diktdebuten så langt i år». Han ble også nominert til Tarjei Vesaas debutantpris for Vak. I 2020 kom hans andre bok Virkelig igjen, en samling dikt om å lete etter sin plass i verden, om å være virkelig og ikke finnes, om å kjempe mot seg selv og å gå i ett med seg selv. Diktene kretser rundt en sol som brenner, en munn som prater og hvisker, unger som synger slik døde synger, prekolumbianske myter, ei hegre, havet og kjærligheten. Bendik Vada skriver dikt som kombinerer stram komposisjon og språklig fortetting med stor følsomhet og musikalitet.

Inn i poesien – skrivekurs for ungdom

Poesiverksted

Nok en gang inviteres ungdommer til et to-dagers skrivekurs under poesifestivalen. Kurset holdes i lokalene til Kunstbanken Hedmark Kunstsenter.

Kursleder er forfatter og litteraturformilder Ted M. Granlund.

Foto: Marius Græsby

Ted M. Granlund debuterte med diktsamlingen dynamo/dikt i 1999, og fikk Hedmark fylkes kulturpris samme år. Hans nyeste og åttende diktsamling, til det ubegripelige å forstå, kom i 2021. Siden 1999 har han holdt skrivekurs for ulike målgrupper, først og fremst barn. I 2004 startet han prosjektet Poesibilen, som han har reist rundt i Norge med. Poesibilen er et litterært stuntprosjekt med en viktig agenda: å senke terskelen for tilnærmingen til poesi blant unge og voksne – og å spre poesi til folket!

Ungdommene som deltar på poesiverkstedet medvirker på opplesning på Café Uno, lørdag 12. mars klokken 15.00.

RJ7

RJ7 – et poesiverksted  utviklet av poetene Endre Ruset og Arne Hugo Stølan i samarbeid med Turnéorganisasjonen og foreningen Rolf Jacobsens Venner. Tilbudet gis til elever på 7. trinn i hele fylket gjennom Den kulturelle skolesekken.

Et av målene med verkstedet er at elevene skal lære noe om hvordan uttrykke seg ved å skrive poesi. Skriveøvelsene tar utgangspunkt i fem utvalgte dikt av Rolf Jacobsen. En viktig del av prosessen er å synliggjøre den enkelte elevs tekster, både på skolen og i forbindelse med Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene.

Alle festivalens tilbud til barn og unge er gratis.