Gyrðir Elíasson (IS) – festivalpoet 2023
Gyrðir Elíassons første diktsamling ble utgitt i 1983. Senere har han gitt ut diktsamlinger, romaner og novellesamlinger. Han er dessuten en flittig oversetter, først og fremst fra engelsk, blant annet noen av William Saroyans og Richard Brautigans verker. Elíasson har i årevis vært utpekt som den store stilisten i islandsk samtidslitteratur. Han fikk Den islandske litteraturprisen i 2000 for novellesamlingen Gula húsið (Det gule hus), og var nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger (1991 og 2002) før han fikk prisen i 2011 for novellesamlingen Milli trjánna (Mellom trærne).

Mathias Nyhagen Asplund 
(f. 1988) er norsk skuespiller og forfatter. Han debuterte med barneboka Der ingen finn oss (2018) som han fikk Kulturdepartementets debutantpris for. I 2021 debuterte han som lyriker med diktsamlingen eins pust som går tett på elementer som luft, ild, vann og jord og i 2022 kom romanen vandre heim om den unge mannen Halvor som prøver å finne veien hjem igjen. Martin Nyhagen Asplund er en av poetene som også skal dra på skolebesøk til elever i videregående skoler under festivalen.

Priya Bains
(f. 1995) er utdannet ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København. Hun sitter i redaksjonen til Fett feministisk tidsskrift og er fast kommentator i Morgenbladet. Bains debuterte med diktsamlingen Med restene av mine hender i 2021. Boken fikk strålende kritikker og ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Priya Bains var mottaker av festspilldikterens stipend under De litterære festspill i Bergen i 2022 og ble tildelt Olav H. Hauge-stipendet under åpningen av Poesifestivalen i Ulvik det samme året. Priya Bains er en av poetene som også skal dra på skolebesøk til elever i videregående skoler under festivalen.

Hanne Bramness
(f. 1959) regnes blant våre fremste samtidslyrikere. I 2019 var hun årets festivalpoet under Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene. Siden debuten med diktsamlingen Korrespondanse i 1983 har hun gitt ut 16 diktbøker, hvorav flere for barn og unge. Bramnes er gjendiktet til flere andre språk, bl.a. fransk og engelsk, og er også selv en sentral gjendikter, særlig fra engelskspråklig poesi. Bramness var redaktør for Stemmenes kontinent (1997-2007), en serie gjendiktninger av kvinnelige lyrikere fra det 20. århundre. I 2007 startet hun Nordsjøforlaget som utgir gjendiktninger av samtidspoesi fra landene rundt Nordsjøen. Nordsjøforlaget står bak flere gjendiktninger av årets festivalpoet Gyrðir Elíasson.

Kristian Breidfjord
(f. 1970) er norsk antologiredaktør og skjønnlitterær oversetter, med islandsk som fagfelt. Han har fra slutten av 1990-tallet gjendiktet nyere klassisk og samtidig islandsk lyrikk. Breidfjord har publisert flere essays og artikler på dette emneområdet, og har dessuten virket som formidler og oversetter av norsk skjønnlitteratur til islandsk. I 2021 ga han ut boken Prolog på jorden, gjendiktninger fra islandsk, på Solum Bokvennen.

Hans Olav Brenner
(f. 1978) er programleder, kulturjournalist, forfatter og skuespiller, og arbeider i kulturavdelingen i NRK. I 2004 startet han poesiprogrammet Diktafon på NRK P2 og har senere vært programleder for flere bokprogrammer i NRK1. I NRK podkast-serien Brenner deler dikt som startet våren 2022, samtaler programlederen med ulike gjester og deler dikt med dem.

Elis Monteverde Burrau
(f. 1992) er svensk forfatter, poet og performancekunstner.  Siden debuten i 2016 har han gitt ut tre diktsamlinger og to romaner på ulike forlag. Han siste utgivelse er 6 juni och solen, utgitt på Modernista i 2021. Burrau er aktuell som dramatiker med stykke En sketch om konstnärlig integritet som produseres av Malmö Dockteater, samt med pamflettdiktsamlingen LATE SHOW som utkom på Pamflett Förlag i 2022. Han er en av grunnleggerne av den litterære performancegruppen Antikvariat Frankfurt, medvirker i SVT-programmet Cyklopernas Land og virker som skuespiller i filmen Magisterlekarna, som bygger på Kristofer Folkhammars roman med samme navn. Burrau lager også popmusikk.

Christian Eggen
(f. 1957) er komponist, pianist og dirigent. Hans aktiviteter omfatter samtidsmusikk, genreoverskridende prosjekter, installasjoner, dramaproduksjoner for radio og tv, film, teater, jazz, opera og klassisk musikk. Som dirigent er han kjent som en av Europas fremste tolkere av samtidsmusikk, og han har jobbet tett sammen med komponister som Morton Feldman, John Cage og Helmut Lachenmann. Som kunstnerisk leder for Oslo Sinfonietta har han vært med på å utvikle det norske sinfonietta-repertoaret siden 90- tallet. Han opptrer regelmessig i Europa med ensembler som Ensemble MusikFabrik og Ensemble InterContemporain, og han arbeider med orkestre som Oslo Filharmoniske Orkester, Orchestra Filarmonica della Scala i Milano og Royal Philharmonic i London.

Daria Glenter
(f. 1996) er husdramatiker på Teater Innlandet. Hun er født i Russland, men har bodd i Norge de siste femten årene. Daria Glenter er utdannet i litteraturvitenskap og drama og teater ved NTNU, samt at hun har studert ved Biskops-Arnös Författarskola. Hun har virket både som produsent, dramaturg og dramatiker. Glenter har blant annet skrevet RING RING RING,  presentert av Norsk Dramatikkfestival/Trøndelag Teater i 2019, Et helt liv av sol fra 2020 og Oksesult, Teater Innlandet 2021.

Ted M. Granlund
(f. 1979) er forfatter og litteraturformidler. Han debuterte med diktsamlingen dynamo/dikt i 1999, og fikk Hedmark fylkes kulturpris samme år. Hans nyeste og niende diktsamling, havet, lyset og kjærligheten, kom i 2022. Siden 1999 har han holdt skrivekurs for ulike målgrupper, først og fremst barn. I 2004 startet han prosjektet Poesibilen, som han har reist rundt i Norge med. Poesibilen er et litterært stuntprosjekt med en viktig agenda: å senke terskelen for tilnærmingen til poesi blant unge og voksne – og å spre poesi til folket. Sammen med Endre Ruset og Joakim Kjørsvik mottok Granlund og Poesibilen formidlingsprisen Wergelands åre i 2018. De siste årene har Granlund utarbeidet formidlingsprosjekter for barn og unge, basert på forfatterskap som Børli, Sandbeck og Obstfelder. Ted M. Granlund sitter i programrådet til Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene.

Ida Habbestad
(f. 1980) har lang erfaring som kritiker, skribent og journalist innen musikk- og kulturfeltet. Hun har vært redaktør for Ballade (2013-2018), styreleder i Norsk kritikerlag (2013-2019) og er i dag daglig leder for Norsk Komponistforening, der en av de fremste oppgavene er å sikre og bygge grunnlag for et mangfold av kunstneriske ytringsformer. Sammen med Hild Borchgrevink er hun leder for elevjuryen i DKS Oslo. Siden 2019 har hun ledet Kulturrådets fagutvalg for tidsskrift og kritikk. Habbestad har også bakgrunn som utøver (Norges musikkhøgskole 2002) og har en mastergrad i anvendt musikkteori fra samme institusjon (2010). På festivalen vil hun lede samtalen med komponist Anders Torgunrud Røshol, Bernt Ole Volungholen og Ole Martin Huser-Olsen i forkant av urfremføringen av konsertverket En verden bortenfor øynene, som tar utgangspunkt i dikt av Rolf Jacobsen.

Niilas Helander
(f. 1983) er samisk kunstner og skribent, bosatt i Berlin og Athen. Han jobber med installasjon, fotografi, performance og poesi. Helander tar opp temaer innen samisk filosofi, tradisjon og historie, og knytter dem sammen med globale temaer som klimakrisen og flyktningkrisen. I 2021 medvirket han i antologien Inifrån Sápmi: vittnesmål från stulent land. I 2022 medvirket han i boken NOMADETEKST, som ble redigert av Maja Hammarén og utgitt av Kunsthall Oslo i forbindelse med Helanders utstilling No Demands.

Helge Hovland
er musiker og spiller gitar sammen med Andrej Nebb.

Ole Martin Huser-Olsen 
(f. 1986) er klassisk gitarist med et repertoar som spenner fra renessanse til nyskrevet samtidsmusikk. Han er ofte hørt som solist, men arbeider også kammermusikalsk med musikere som den verdenskjente barytonen Knut Skram, Ensemble Ernst, Ensemble Aksiom, Trondheimsolistene og mange av de andre unge fremadstormende klassiske musikerne i Norge. Med sin debut som solist med orkester i 2012 har Huser-Olsen bevist at han behersker og viser et brennende engasjement for musikkens rike spennvidde, med et repertoar som strekker seg fra renessansen til modernismen, og til den aller nyeste samtidsmusikken. I 2022 ble Ole Martin Huser-Olsen tildelt prisen Årets utøver av Norsk Komponistforening.

Jon Gunnar Jørgensen
(f. 1953) er professor i norrøn filologi ved Universitetet i Oslo. Han har arbeidet spesielt med kongesagaene, men også med annen sagalitteratur. Han har redigert et verk med islendingesagaer i oversettelse, og har forsket og skrevet om bruken og betydningen av sagalitteratur gjennom tidene. Jørgensen har også oversatt moderne litteratur fra islandsk.  I 2017 ble Jørgensen utnevnt til ridder av Den islandske falkeorden i forbindelse med statsbesøket til Islands president i Norge.

Ole Karlsen
er dr.art., professor i nordisk litteraturvitenskap ved Høgskolen i Innlandet. Han har skrevet Fansmakt og bergsval dom. En studie i Olav H. Hauges romantiske metapoesi (2000), Ekfrasen i moderne norsk lyrikk (2003) og Streiflys. Om norsk og nordisk lyrikk (2006). Han har også skrevet en rekke artikler, særlig om moderne norsk lyrikk, og redigert en rekke vitenskapelige antologier om lyrikklesning, nordisk lyrikk og norske etterkrigslyrikere. Ole Karlsen er redaktør for festivalens egen skriftserie Nordisk samtidspoesi. Så langt har det kommet ti bøker i denne skriftserien.

Ranveig Kvinnsland
(f. 1997) er høgskolelektor ved Institutt for nordisk språk og litteratur ved Høgskolen i Innlandet. Hennes masteroppgave hadde tittelen “har du hört vad som har hänt i syrien?” Om traumer, tilskuere og den andres smerte i Ghayath Almadhoun og Marie Silkebergs Till Damaskus (2014). I tillegg har hun skrevet etterord til Marie Silkebergs diktbok Damascus Atlantis fra 2021.

Jonas Kjærnsrød
er musiker og spiller trommer sammen med Andrej Nebb.

Gerd Laugesen 
(f. 1979) er dansk forfatter, billedkunstner og journalist. Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2009 med boken Møder. I 2011 kom diktsamlingen Har du set min kjole?, en bok som utkom  i en kjole, og i 2012 ga hun ut diktsamlingen Lommetørklædesamling, som også var en utstilling av lommetørklær. Laugesen arbeider på tvers av genre, poetisk, dokumentarisk og estetisk. Hun har blant annet også utgitt På lyserødt papir på forlaget Korridor, et verk skrevet på 444 lyserøde papirer, som dekket et rom fra gulv til loft. Hun har dessuten utgitt Sort på hvidt på samme forlag – en cut-up-diktsamling fra Istanbul. Hennes siste utgivelse er Et øjebliks lykke, som kom i 2021 på forlaget Turbine. Dette er første del av en odysée på tre bøker hvor Laugesen reiser i sin venninnes fotspor gjennom Roma, Paris, Istanbul og København. Hun reiser ut i verden og interesserer seg for møtet med alt det som gjør oss til dem vi er. 

Britt Karin Larsen 
(f. 1945) er norsk lyriker og forfatter. Larsen debuterte som lyriker i 1978 med 5mg blues og andre dikt. Hennes romandebut I ly for regnet vant Tidens romankonkurranse i 1990. Larsen har en stor produksjon av diktsamlinger og romaner bak seg. Hennes prosaforfatterskap har en klar samfunnskritisk profil, og ofte står kvinners hverdag og problemer i sentrum. Hun er særlig kjent for sine romansykluser om taterfolket i Norge og om livet på Finnskogen, som har som fellestrekk at forfatteren har gjort omfattende studier av de to minoritetskulturene for å kunne skape et levende bakteppe for handlingen i bøkene. Hennes siste utgivelse er romanen Som hunder om natta fra 2021.

Hillevi S. Larsson
(f. 1975) er skuespiller og medvirker i Snutebiller Stankelbein, teaterforestilling for barn basert på dikt av Rolf Jacobsen.

Marianne Baudouin Lie
(f. 1974) er cellist, kammermusiker, forsker, produsent og førstelektor ved NTNU Institutt for musikk, hvor hun underviser i entreprenørskap for musikere og kammermusikk ved talentprogrammet Unge Musikere.  Hun er aktiv i Alpaca Ensemble, Trondheim Sinfonietta og Trondheimsolistene. Lie er en pådriver for samtidsmusikk og jobber gjerne på tvers av genre. Hun har vært leder for Trondheim International Chamber Music Competition og er styreleder for Trondheim Sinfonietta.

Kurt Ole Linn,
er seksjonssjef for kunst og kultur i Innlandet fylkeskommune og konferansier under åpningen av årets poesifestival.

Trine Nyhus Lørum
(f. 1976) er skuespiller og medvirker i Snutebiller Stankelbein, teaterforestilling for barn basert på dikt av Rolf Jacobsen.

Unni Løvlid
(f. 1976) er sanger og førsteamanuensis ved fagseksjon for improvisert musikk, jazz og folkemusikk ved Norges Musikkhøgskole.

Sigmund Løvåsen
(f. 1977) debuterte med romanen Nyryddinga i 2003, og ble tildelt både Tarjei Vesaas’ debutantpris og P2-lytternes romanpris. Han har skrevet flere romaner, skuespill, en diktsamling og barnebøker og en biografi om Kjell Aukrust. Den siste boka hans, barneboka Tusen elgar i garasjen, kom i 2023. Sigmund Løvåsen er også rådsleder i Kulturrådet.

Andrej Nebb
(f. 1954) er polsk-norsk kunstner og musiker med rundt 50 album, EPer og singler på samvittigheten. Andrej Nebb er kjent fra De Press og Holy Toy. I 2000 ga han ut plata Kvite Fuglar basert på dikt av Tor Jonsson.

Anemari Neple
(f. 1980) har doktorgrad i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Bergen, hvor hun disputerte med avhandlingen Vi fortsetter forbi ordene. Erkjennelse og estetikk i Tor Ulvens forfatterskap (2016). Neple har også musikkfaglig bakgrunn fra Griegakademiet, hvor hun har studert cembalo, musikkhistorie og kammermusikk. Hun har utgitt antologien Hva er arbeiderlitteratur? Begrepsbruk, kartlegging og forskningstradisjon (2017, redigert sammen med Christine Hamm og Ingrid Nestås Mathisen), og publisert flere artikler i norske og utenlandske tidsskrift. Neple bor i Bergen og arbeider som førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Høgskulen i Volda.

Atle Rakvåg
(f. 1969) er norsk musiker, bassist, keyboardist, gitarist, låtskriver, perkusjonist og plateprodusent. Han spiller i flere norske band og er bassist for mange norske artister. Han er bassist i De Press og spiller på festivalen sammen med Andrej Nebb.

Dan Ringgaard
(f. 1963) er dr.phil. og professor i nordisk litteratur ved Aarhus Universitet. Han har gitt ut en rekke bøker. Hans siste utgivelse er Chaplins pind: et essay om litteratur og kreativitet som kom i 2020.

Vibeke Rosenberg
(f. 1957) debuterte med diktsamlingen Den som bor ved et juv på Tiden Forlag i 2021.

Eva Runefelt  
(f. 1953) regnes som en av de viktigste lyrikerne i sin generasjon i Sverige. Etter debuten med diktsamlingen En kommande tid av livet i 1975 har hun gitt ut ni diktsamlinger, den siste, Ur världen, kom i 2020. Runefelt har også skrevet dramatikk, kritikk og essayer og er en hyppig gjest og oppleser i Dagens dikt på svensk P1. Hun har mottatt en rekke priser og er blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris flere ganger, sist i 2013 for diktsamlingen Minnesburen.

Endre Ruset
(f. 1981) debuterte i 2001 med den kritikerroste diktsamlingen Ribbeinas vingespenn, og har siden jobbet med litteratur i ulike former. Elsket og savnet (2014), hans tredje diktsamling, ble et etterlengtet comeback til poesien. I 2015 mottok han Bokhandlerforeningens forfatterstipend. Diktsamlingen Noriaki kom i 2017 og i 2020 kom boksingelen Høyt og lavt i fotballens verden.  Han har også gjendiktet Inger Christensens Det (2016), som han ble nominert til Bastianprisen for. Rusets siste diktsamling Deretter, skrevet i samarbeid med Harry Man kom i 2021. Endre Ruset er av poetene bak poesiverkstedet RJ7 – et tilbud som gis til elever på 7. trinn i Hedmark gjennom Den kulturelle skolesekken. Dikt av Rolf Jacobsen inspirerer elevene til å utforme egne dikt. I 2023 er det elever i Kongsvinger-regionen som har fått besøk av poesiverkstedet.

Hans Kristian S. Rustad 
(f.1973) er professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hans siste bok er Diktopplæsning. Former og fælleskaber, skrevet i samarbeid med Louise Mønster og Micheal Kallesøe Scmidt, ble utgitt i 2022. Han har skrevet en rekke artikler om nordisk samtidslyrikk. I forbindelse med skriftserien Nordisk samtidspoesi som er knyttet til Nordisk poesifestival har han blant annet redigert bøkene i serien om Åsmund Sveen, Tua Forsström og Hanne Bramness (sammen med Ole Karlsen). Hans Kristian S. Rustad sitter i programrådet til Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene.

Anders Torgunrud Røshol
(f. 1988) er komponist fra Hamar med utdannelse fra Griegakademiet (UiB) i Bergen og fra Norges Musikkhøgskole. Hans musikk har blitt bestilt og fremført av en rekke ensembler og musikere i Norge som BIT20 Ensemble, SISU, tidligere konsertmester i Operaen Ole Bøhn og pianist og direktør for komponisthjemmene KODE Christian H. Grøvlen. Røshol er også̊ aktiv internasjonalt og har samarbeidet med annet ensembler og musikere som Molot (Russland), Mimitabu (Sverige), Duo Serenissma (Nederland) og Hidejiro Honjoh/Masanori Oishi (Japan).

Kjersti Bronken Senderud 
(f. 1971) er en av våre sentrale lyrikere, bosatt dels på Løten og dels i Oslo. Hun debuterte i 1997 med diktsamlingen Fremdeles. Siden har hun gjort seg bemerket med en rekke særpregede diktsamlinger, og romanene hennes, Huset (2007), Bo (2017) og Hotellet (2019), har fått svært god mottakelse. Dikt fra Himmelen er en samling (2009) og Forgjengeligheten (2011) er gjendiktet til svensk av Ann Jäderlund. I 2021 kom diktsamlingen Søsterkranser og i 2023 er hun aktuell med lyrikksamlingen Min vrengte kimono. Kjersti Bronken Senderud sitter i programrådet til Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene.

Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson
(f. 1955) debuterte med diktsamlingen Ósánar lendur (Virgin Soil) i 1977.Har siden gitt ut flere diktsamlinger, en roman og en rekke barnebøker. Sigurðsson har mottatt flere litteraturpriser for sitt arbeid og diktsamlingene hans er blitt oversatt til en rekke språk.  Han er også selv aktiv som oversetter. I tillegg til å virke som lyriker og oversetter skriver han også sangtekster, og har jobbet sammen med en rekke musikere. Fra 1998-2006 var han president for Forfatterunionen på Island. Han driver det uavhengige forlaget DIMMA som gir ut bøker og musikk.

John Swedenmark
(f. 1960) er en svensk essayist, oversetter og redaktør. Han har skrevet mange artikler innen oversetterteori, litteraturkritikk og pyskoanalyse. Han er en aktiv oversetter av litteratur fra Island og har blant annet oversatt lyrikk av  Gyrðir Elíassons og Jón Kalman Stefánsson.

Erik Skyum-Nielsen
(f. 1952) er mag.art. i nordisk litteratur ved Københavns Universitet. Fra 1974 til 1978 var han dansklektor ved universitetet på Island, og siden 1978 har han vært fast kritiker i Dagbladet Information. Fra 2003 har han virket som lektor ved Københavns Universitet. Skyum-Nielsen er oversetter fra islandsk og færøysk. Hans viktigste forskningsfelt er moderne prosa og lyrikk, fortelleteori og genreteori. Blant hans nyeste bokutgivelser er Et græsstrå i vinden. Samtaler med Jens Smærup Sørensen (2017) og essay-samlingen En særlig del af naturen: læsninger av 20 danske digte (2021).

Sigurd Tenningen
(f. 1982) er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Universitetet i Agder. I 2019 disputerte han med en avhandling om Tor Ulven, hvor han undersøkte den arkeologiske forestillingskraften i bøkene Gravgaver, Det tålmodige og Stein og speil. Ved siden av forskning og undervisning skriver han kritikk, essays og skjønnlitteratur. Under samletittelen Game of Life (2012-2019) kuraterte han en serie med utstillinger og publikasjoner ved Kristiansand kunsthall sammen med Jan Freuchen. I 2019-2020 deltok han sammen med Freuchen og Jonas H. Major med prosjektet OSV. på OsloBIENNALENs første utgave.

Kristín Svava Tómasdóttir
(f. 1985) er islandsk lyriker fra Reykjavik. Hun har vært aktiv i det poetiske miljøet på Island de siste femten årene og har gitt ut tre lyrikksamlinger. Den første, Blótgælur (den engelske oversettelsen: Tender Swear Words), kom ut i 2007. Den neste het Stormviðvöru (2015) (Stormwarning). Hennes seneste lyrikkutgivelse er Hetjusögur (Heroes, 2020).

Bernt Ola Volungholen
er operasanger, visesanger, skuespiller og artist. Han kommer fra bygda Vallset, i Stange kommune på Hedmarken. Bernt Ola er utdannet ved Musikkhøgskolen i Oslo, Kunsthøgskolen i Oslo, Operaakademiet i København og Det kongelige Danske Musikkonservatorium. Han kan allerede se tilbake på flere viktige engasjement i inn- og utland, og har opptrådt i blant annet Frankrike, Italia, Tyskland, Sveits, Danmark, Lichtenstein, Sverige og USA. Bernt Ola Volungholen har mottatt flere priser og stipendier for sitt arbeid, blant annet Hedmark Fylkes Kulturpris. Han synger gjerne kirkemusikk og han har for eksempel sunget Brahms Requiem, Faurès Requiem, Larssons Forklädd gud, Bachs Juleoratorium og Monteverdis Mariavesper (Luzerner Festival).

Ellen Andrea Wang,
(f. 1986) er bassist, vokalist og komponist som beveger seg musikalsk i området mellom jazz, pop og indiejazz. Wang mottok stor internasjonal oppmerksomhet rundt sin første utgivelse i eget navn og ble etter kort tid utropt til «One of the five best young female jazz musicians» av The Guardian. Wang har blant annet samarbeidet med internasjonale artister som Manu Katché, Sting og Didier Lockwood. I 2017 ga hun ut Blank Out, sin andre utgivelse under eget navn, og ble nominert til Spellemansprisen i 2017 i klassen jazz. Ellen Andrea Wang var artist in residence under Molde Jazzfestival i 2021 og i 2022 ble hun tildelt Radka Toneff sin minnepris.

Knut Ødegård
(f. 1945) debuterte som lyriker i 1967 med samlingen Drøymaren, vandraren og kjelda. Siden debuten har han gitt ut 14 diktsamlinger og en rekke samlinger med gjendiktninger av utenlandsk, særlig islandsk, lyrikk. Et storverk er hans firebinds utgave av eddadiktene (2013–2016). Hans foreløpig siste utgivelser er diktsamlingen Sirkusdirektøren (2020). Ødegård har i alt gitt ut over 40 bøker, blant dem er også barne- og ungdomsbøker, essays, dramatikk og tre fagbøker om Island. Få, om noen nålevende norsk lyriker blitt så hyppig oversatt til utenlandske språk som ham. Diktsamlingene hans er nå utgitt på over 40 språk. Ødegård bor dels på Island og dels i Norge. På Island var han i mange år direktør for Nordens Hus. I Norge grunnla han i 1992 Bjørnsonfestivalen som han var president for i ti år. Deretter tok han initiativet til opprettelsen av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet der han var president i tolv år. Knut Ødegård var også med på å starte Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene. Han er også aktiv som litteraturkritiker. Ødegård ble statsstipendiat i 1989. Han har mottatt en lang rekke norske og utenlandske priser og ordener, bl.a. Anders Jahres Kulturpris, Doblougprisen, Bastianprisen, Hermann Wildenveys lyrikkpris og kommandørkorset med stjerne av Islands Falkeorden.