Vi er glade for å kunne fortelle at det er Synnøve Persen (f. 1950) som vil være årets festivalpoet under Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene 2025. Festivalen arrangeres på Hamar 6. – 9. mars, og i festivalprogrammet inngår et to dagers seminar om Persens forfatterskap arrangert i samarbeid med Høgskolen i Innlandet.

Synnøve Persen er fra Porsanger i Finnmark, og har vært aktiv forfatter og billedkunstner i 45 år. Hun skriver på nordsamisk og norsk, og diktene hennes er oversatt til mange språk. Hun har deltatt på utstillinger, litterære arrangement og poesifestivaler i mange land og vært sentral i utviklingen og organiseringen av samisk kunstliv. Synnøve Persen var en av initiativtakerne til Masi-gruppen, som representerte en ny og moderne retning innen samisk kunst. I 2018 oppnevnte Kongen henne som
kommandør av St. Olavs Orden og samme år mottok hun Norsk kulturråds ærespris.

balvvat bullet – skyene brenner er tittelen på hennes siste tospråklige diktsamling som kom i 2023. Diktsamlingen er en ode til hennes formødre. I forordet til boka skriver hun: «Jeg har valgt å fortelle gjennom kvinnene. Mine to bestemødre var viktige forbilder for meg, jeg var heldig som fikk vokse opp i nær kontakt med de.» Persen har skaffet rede på ni av sine formødre. Tidsspennet er fra 1650 til 1997. De korte tekstene bringer oss tettere på historien og er sterk lesning. Den første, Karen Clemetsdatter, var nær ved å bli brent på bålet som heks, en annen ble fengslet i etterkant av Kautokeino-opprøret. Formødrenes historier er fortellinger om overgrep, urett og nød, men også om stolthet og styrke.

I løpet av festival-dagene vil en rekke ulike programposter være viet Persens lyrikk.

Vi gleder oss stort!