Hamar kulturhus | Klubbscene Rolf Jacobsen | onsdag 25. september kl. 19.00

Foredrag ved fysiker og forfatter Anja Røyne

Mennesker består av grunnstoffer som kommer fra verdensrommet – for eksempel det samme karbonet som i bensintanken på bilen, og det samme jernet vi lager togskinner av. Vi er laget av det samme som naturen vi ser rundt oss, og kan bare fortsette å eksistere så lenge vi får servert alle de nødvendige byggeklossene i form av mat, vann og luft.

Historien om den menneskelige sivilisasjon er også historien om hvordan vi har lært oss å forme planetens materialer til vår egen nytte. Men hvor lenge kan vi fortsette å lage hus, biler, tannbørster, datamaskiner og mat til oss selv før Jorda går tom?

Grunnstoffene skapes ute i stjernene, men det vi har på Jorda, det har vi. Men det finnes ikke uendelige mengder av disse ressursene. Klimaendringer gir oss utfordringer, også når det gjelder forekomst av grunnstoffer. Kan vi for eksempel få bakterier til å lage sement og dermed redusere de enorme CO2-utslippene? Må vi ut i verdensrommet for å hente ressurser vi går tomme for på Jorda?

Anja Røyne har skrevet boka «Menneskets grunnstoffer. Byggeklossene vi og verden er laget av», og vil snakke om sin fascinasjon for grunnstoffene og de utfordringene hun ser som forsker. Vårt økonomiske system baserer seg på evig vekst, mens naturen er bygget slik at evig vekst ikke er mulig. Dagens forbruk og vekst vil derfor skape store utfordringer for de neste generasjonene. Skal vi prioritere oss selv eller de som kommer etter oss?

Anja Røyne er forsker og foreleser ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun er utdannet fysiker med bakgrunn i solenergi, men har de siste årene forsket på geologiske og geokjemiske prosesser og studerer nå hvordan materialer kan lages ved hjelp av bioteknologi. Hun har i tillegg bred erfaring som fagformidler gjennom blant annet radio, aviser og en egen vitenskapsblogg. For boka «Menneskets grunnstoffer» fikk hun i 2018 Brageprisen i åpen klasse.

Gratis inngang
Vel møtt!

Arrangementet er et samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.