Vi ser mot Island! Det er Gyrðir Elíasson (f. 1961)som er årets festivalpoet i 2023. Festivalen arrangeres på Hamar 9. – 12. mars og i festivalprogrammet vil det blant annet inngå et to dagers seminar om Elíassons forfatterskap. Seminaret holdes på Høgskolen i Innlandet og er åpent for alle.

Gyrðir Elíassons første diktsamling ble utgitt i 1983. Han har siden gitt ut diktsamlinger, romaner og novellesamlinger. Han er dessuten en flittig oversetter, først og fremst fra engelsk. Elíasson har i årevis vært utpekt som «den store stilisten» i islandsk samtidslitteratur. Han fikk Den islandske litteraturprisen i 2000 for novellesamlingen Gula húsið (Det gule hus), og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger (1991 og 2002) før han fikk prisen i 2011 for novellesamlingen Milli trjánna (Mellom trærne), utgitt av Bokvennen og oversatt av Oskar Vistdal.

To av Gyrðir Elíassons diktsamlinger er blitt utgitt på Nordsjøforlaget, Dikt i utval 1983-2012,  i 2016, og  Siste reisebrev, i 2020, begge gjendiktet av Oskar Vistdal.

Flere av Elíassons romaner og novellesamlinger er ellers å finne i norsk oversettelse.

Vi gleder oss stort til å bli bedre kjent med Gyrðir Elíassons rike forfatterskap under festivalen i mars.