Mens vi venter på neste års poesifestival har vi gleden av å invitere til møter med tre ulike lyrikere som har beveget og begeistret både anmeldere og lesere.  Først ut er Karoline Brændjord.

Lyrikkdebutant Karoline Brændjord har skrevet seg inn i litteraturhistorien med å bli den første som både har mottatt Kritikerprisen og Tarjei Vesaas sin debutantpris! Hennes debutbok Jeg vil våkne til verden er blitt noe så sjeldent som en snakkis og en bestselger. Forlagsredaktør i Kolon, Bjørn Aagenæs forteller at han aldri tidligere har fått så mange henvendelser fra mennesker som forteller at en diktsamling har gjort inntrykk på dem!

Jeg vil våkne til verden griper etter døden, etter verden, og etter en forsonende forståelse av barndommen og døden. Kan man forsones med å være forlatt? Hvor skal man vende seg når en mor tar livet sitt? Hvordan erkjenne det som ikke kan erkjennes? Og hva gjør vi i naturen når naturen ikke kan forstå oss? Sorg og frihetslengsel kommer til uttrykk som syner, fantasier og åpenbaringer, og skånselløse logiske observasjoner. Dette er en samling åpne og følelsesnære dikt som tross det triste bærer med seg en tillit til verden.

Kritikerne skriver blant annet:

«Karoline Brændjords debut er en åpenbaring av en bok.» Cathrine Strøm, Klassekampen

«En lysende litterær stemme.» Anne Cathrine Straume, NRK

«Det här är en sensationell bra diktsamling.» Björn Kohlstöm, Bernur

Onsdag 27. oktober kl. 19.00, Karoline Brændjord leser fra debutboka Jeg vil våkne til verden, og samtaler med Kjersti Bronken Senderud.

Klubbscene Rolf Jacobsen, Hamar kulturhus

Gratis inngang.

Arr: i samarbeid med Hamar bibliotek, Litteraturscena.

Med støtte fra Hamar kommune og Innlandet fylkeskommune.

I november får vi besøk av Jo Eggen. Jo Eggen er anerkjent både som lyriker og gjendikter. Han debuterte i 1980 med diktsamlingen Ting og tings skygger som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Han har etter debuten gitt ut ni diktsamlinger og tre gjendiktninger. Jo Eggen var festivalpoet under Nordisk poesifestival i 2011.

Hans siste diktsamling Dikt om Sverige handler om det svenske sosialdemokratiet og svenskenes kolossale boligbygging, men også om baksiden: Sentralisering, fraflytting, befolkningsnedgang og politisk splittelse. Boka er skrevet i forbindelse med Eggens reiser i Sverige gjennom to år, og gjennom flere årstider.

Boka har tre deler. Kaiene, handler om fuglen kaie, og foregår i Falköping. Annen del, Blokkene, har boligbyggingen under sosialdemokratene som et fokus. Tredje og siste del, Bjørkene i Umeå, tar utgangspunkt i den nordsvenske byen Umeå, som kalles «Björkarnas stad», fordi nesten alle sentrumsgatene der er bjørkealléer. I sin særegne stil, løfter Eggen den konkrete tematikken til poesi som er vekselvis vakker og politisk, sår og munter, opphøyet og rasende.

Torsdag 18. november kl. 12.00, Jo Eggen leser fra sin siste bok Dikt om Sverige, og samtaler med Ole Karlsen.

Litterær lunsj, Hamar bibliotek

Gratis inngang.

Arr: i samarbeid med Hamar bibliotek.

Med støtte fra Hamar kommune og Innlandet fylkeskommune.

I begynnelsen av februar gjester Kjersti Bronken Senderud Rolf Jacobsen klubbscene. Kjersti Bronken Senderud veksler mellom å bo på småbruket på Løten og byleiligheten i Gamlebyen i Oslo. Den siste tiden har hun bodd mye på Løten. Kanskje er det blitt synlig i den siste diktsamlingen hennes Søsterkranser, som kom i 2021?  I det særegne universet i skogen møtes både bjørnen og haren, engler , kråker og søstre. Kjersti Bronken Senderud er opptatt av japansk kultur og utdannet i japansk Butho-dans, noe som også preger flere av diktene hennes. I Søsterkranser dukker blant andre den japanske haikudikteren Matsuo Bashõ fra 1600-tallet opp, og også Kazuo Ohne, grunnleggeren av den japanske butohdansen. –Diktene danser gjennom skogens ro, skrev Klassekampens anmelder Morten Langeland, som mente at Senderud i denne diktsamlingen skapte sammenføyinger mellom minnet og øyeblikket. Selv sier Senderud at hun med Søsterkranser har skrevet en ganske lys bok, og en bok som rommer en god del humor.

Søsterkanser er Bronken Senderuds niende diktsamling etter debuten med Fremdeles i 1997. I tillegg til diktsamlinger har hun også gitt ut prosaboken Smeltevannet (2002) og romanene Huset (2007), Bo (2017) og Hotellet (2019).

Torsdag 3. februar kl. 19.00, Kjersti Bronken Senderud leser fra sin siste bok, Søsterkranser, og samtaler med Ole Karlsen.

Klubbscene Rolf Jacobsen, Hamar kulturhus

Gratis inngang.

Arr: i samarbeid med Hamar bibliotek

Med støtte fra Hamar kommune og Innlandet fylkeskommune.